Вторник, 17 Сеп 2024
    
Крими Созопол

Заподозреният за пожара край Созопол - все още без обвинения

  17.09.2024 09:06  
 Заподозреният за пожара край Созопол - все още без обвинения

32-годишен мъж от Габрово беше задържан за 24 часа заради големия пожар в района на Созопол, избухнал през уикенда. По неофициална информация арестуваният вече е освободен.


В ранния следобед в събота огънят обхвана първо треви, а после и постройки. Наложи се към мястото да бъдат насочени екипи на пожарната от четири общини, за да се борят с огнената стихия, която обхвана 465 декара площ и изпепели близо 50 декара гора.

Изгорели са още три едностайни двойни бунгала, собственост на ловно горско стопанство, сграда, ползвана за столова, разположена в близост до бунгалата, стопанска постройка в района на гробищния парк, както и покривът на новострояща се масивна къща, разположена под магазин на голяма търговска верига.

„Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура в Бургас. Разследва се умишлено престъпление заради нанесените значителни материални щети по сгради и заради факта, че пожарът е представлявал опасност и са евакуирани хора. Събират се доказателства за повдигане на обвинение. Към момента е установено мястото на пожара и е ясно, че той е възникнал от открит огън. Разпитани са и свидетели. Назначени сa и експертизи”. Това заяви в „Здравей, България” говорителят на Окръжна прокуратура – Бургас прокурор Христо Колев.

Все още няма повдигнато обвинение към конкретно лице, уточни той. Ако пожарът е умишлен, законът предвижда от 3 до 10 години лишаване от свобода, а ако огънят е предизвикан поради небрежност, заподозрения го грозят до 3 години затвор