Неделя, 01 Сеп 2024
    
Спорт

Зала „Арена Бургас“ тази събота е домакин на световно по спортни танци

  29.08.2024 12:30  
Зала „Арена Бургас“ тази събота е домакин на световно по спортни танци

Жаклин НОТЕВА

 

Зала „Арена Бургас“ тази събота ще е домакин на световно първенство по спортни танци. Официалното откриване е от 19:00 часа, когато ще започнат състезанието си 11-те двойки от 8 държави в дисциплина шоу програми. Най-добрите шест ще продължат към финала на следващия ден.

Организатор е дългогодишният състезател по спортни танци, а в последствие треньор и съдия Явор Вълчев.

„Благодаря на Община Бургас, кметът Димитър Николов, заместник-кметът Манол Тодоров, Веселина Деведжиева, която неотлъчно е до нас и разбира се на легендата в спортните танци Петя Манева. Първото световно първенство по спортни латиноамерикански танци го организирах аз в България преди две години в София. Тъй като съм от Бургас, реших, че е крайно време и нашият град да е домакин на такъв форум. И се преборихме“, каза той.

Вълчев обясни и какво е специфичното на дисциплината шоу програми, която е една от най-интересните. За разлика от останалите спортни танци, където различните двойки излизат заедно, тук всяка представя своя хореография в рамките на 3:30 минути.

10 съдии и 1 главен съдия ще оценяват представянето на двойките по точкова система.

На пресконференция в Община Бургас бе представена и една от двете ни български двойки, които ще участват. Това са Борис Борисов и Емилия Джелебова. Те са подготвили хореография, която по думите им засяга цялото общество, а тематиката е, че невинаги любовта побеждава, а егото е по-силно. Румбата е любимият им танц, защото е танцът на любовта, споделиха двамата.

Другата ни двойка също е от Бургас и това са Димитър Дросев и Християна Бургазлиева. Те влизат малко в последния момент, тъй като преди тях друга двойка е трябвало да участва, но се е стигнало до контузия.

Заместник-кметът Манол Тодоров обясни, че интересът към събитието е голям и се очаква много добра посещаемост в залата. Той благодари на Явор Вълчев и Петя Манева за работата по организацията на форума от най-високо ниво в Бургас, който е люлка на шампиони по спортни танци.

Паралелно със световното първенство, ще се проведе и турнир с участници от най-малките на 7 години до сеньорите над 35 години. В неделя голямо състезание с международно участие ще има и за тези състезатели над 19 години.