Понеделник, 01 Юли 2024
    
Мнения Общество

Атанасия Петрова, богослов: Искам да помогна Бургас да се превърне в прекрасен християнски град

  03.05.2024 10:05  
Атанасия Петрова, богослов: Искам да помогна Бургас да се превърне в прекрасен християнски град

Призовавам младите да се опитат да завършат тази материя, да узнаят истината

Моника ИЛИЕВА

Бургас може да се превърне в прекрасен християнски град, богословите трябва да се допуснат до училищата, да се срещнат с родители, за да се възроди християнската вяра, достигайки до повече млади хора. Това обясни пред „Черноморски фар“ богословът Атанасия Петрова. „Моята лична позиция е, че свещеници и богослови трябва да вървят ръка за ръка - да се влезе в училищата, да се направят срещи с родителите. Тогава, когато стане това, когато имаме личен контакт с родителите, а те са в основата, те попълват заявленията, не самите млади хора – по този начин може да се намери пътя към възраждането на християнското образование в училище. Очаквам през идната учебна година точно това да се случи - приятелски съвет от мен“, обясни Атанасия Петрова – богослов. Тя е категорична, че към това образование се подхожда предпазливо. Родителите не познават човека, притесняват се да не би да е сектант. Има и друг аспект – родители, които са в секти, не желаят децата им да се обучават на православие. „Кашата е в самите вярващи. Едни вярват в трансцедентален бог, други в Буда и Аллах. Всеки има право да вярва в който бог иска, но ние като православни християни, като богослови, трябва да влезем в училище и да предложим“, добавя Петрова. От думите ѝ става ясно, че иска да помогне за това Бургас да се превърне в прекрасен християнски град. Защото от други места – от сектите – започват все по-често да издърпват хората.

Неин колега е посетил учебните заведения след 8 клас в града, но до сформиране на група така и не се стига. Най-големите групи по „Православие“ са тези в неделните училища в града, които са общо три и функционират към няколко от храмовете в града.

Атанасия Петрова акцентира, че в училищата се изучава предметът „Религия“ до 4 клас. Самата тя го преподава в ОУ „Петко Р. Славейков“ и СУ „Епископ Константин Преславски“. Тя припомня, че в Бургас „Православие“ се изучава и по общинска програма в клуб „Православни християнски традиции и ценности“ към Център за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР-Бургас).

Искрата в най-малките се запалва с любов и много практически дейности, с посещения в манастири и храмове. Момчетата се въвеждат в храма, момичетата наблюдават, тъй като те не могат да влязат там. Срещите със свещенослужители, монаси и иконописци са много полезни и интересни за най-малките. Конкурсът „Децата и вярата“, който се провежда за Великден – пархийски – в два раздела рисунка и приложни творби, също допълнително обогатява и дава поле за изява на подрастващите в тази насока.

Опирайки се на опита, Петрова коментира, че децата проявяват по-голям интерес към театралните дейности. Когато един урок се поднесе във вид на драматизация, тогава им става по-ясно, тогава се запалват – „Когато им се занесе реквизит, давам пример с предстоящия празник Възкресение Христово с жените мироносици – които носят миро. Обличам три момичета като тях и едно момче като ангел. Сцената, когато жените отиват на гроба господен и виждат, че него го няма, а там стои ангел, който им съобщава прекрасната вест, че той е възкръснал. Още една сцена – Мария-Магдалина отива при императора. Обличаме момче, което е в ролята на император – с корона, с плащ – за децата това е много весело, забавно. Мария–Магдалина му носи обикновено яйце. След като императорът я предизвиква с думите: „Нека това яйце да стане червено, ако Христос е възкръснал!“, обръщаме яйцето от другата страна и визуализираме чудото – то е червено.“

Театрална школа „Детско царство“, която ръководи тя – подготвя изненади – представление за Цветница от 11 часа на сцената до община Бургас. Малките театрали ще пресъздадат тайнствата на празника чрез представлението „Вход господен в Йерусалим“, с водещи и разказвачи.

„Малко сме, Бог е казал – „малко стадо“ – но в същото време да използваме празниците не само да запалим свещ, а за да се изповядаме и пречистим. Да празнуваме така, както би ни се възрадвал Христос. Той възкръсна, даде ни живот вечен, не само тук, на Земята. На най-малките обяснявам, че Земята е една планета, ние сме временно тук, а той ни обещава вечен живот, ако следваме неговите указания, неговите приятелски съвети – не заповеди. Ако ги послушаме, да, ще живеем добре и дълго на земята“, допълва младата дама в риториката на християнството.

Атанасия пожелава в навечерието на Великден да посрещнем празника в здраве и божия благословия. „Най-важното е да се обичаме, да си помагаме, защото това иска от нас Бог – да не клеветим, да не хулим и обиждаме“, допълва тя. Обръща се към младите хора да запишат „Богословие“ – „Призовавам ги да опитат да завършат и да ми станат колеги, защото богословите сме малко!“ – било то в София, Пловдив, Велико Търново или Шумен – за да могат повече хора да се запознават с тази материя, да достигнат до истината.