Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Всяка събота и неделя в медицинския център на УМБАЛ Бургас има дежурен детски кабинет

  25.06.2024 13:09  
Всяка събота и неделя в медицинския център на УМБАЛ Бургас има дежурен детски кабинет

Поради зачестили запитвания от родители къде да водят болните си деца извън работното време на техните лични лекари, медицинският център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“ информира, че за удобство на бургазлии всяка събота и неделя в центъра е разкрит дежурен специализиран педиатричен кабинет. В него работят по график лекари от двете детски отделения на УМБАЛ Бургас. Кабинетът се намира в медицинския център, входът е през централната регистратура на болницата. Посещението на кабинета е безплатно за пациентите на всички общопрактикуващи лекари, които имат сключен договор с МЦ „Св. Николай Чудотворец“. Актуалния списък на тези лекари е обявен както в медицинския център, така и в уебсайта му: https://mbalburgas.com/bg/meditsinski-tsentar-sveti-nikolay-chudotvorets.

За пациенти на джипита извън списъка, както и за гости на града прегледът се заплаща на цена 30 лв.

Освен специализирания детски кабинет, в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ работи неотложен кабинет за всички пациенти на джипитата от списъка. Неговото работно време е от 20 ч. вечерта до 8 сутринта, както и от 8 до 20 ч. през деня в празнични и почивни дни. Заплаща се потребителска такса, като лицата, освободени от такса в предвидените от закона случаи не я заплащат (деца, военноинвалиди, социално-слаби и др.). Съгласно закона, лекарите в дежурния кабинет нямат правомощия по издаване на медицински документи за насочване на пациентите към други специалисти за консултативни прегледи, за извършване на медико-диагностични и други изследвания. Лекарите в дежурния кабинет не са длъжни да бъдат от определена специалност и могат да насочат пациента единствено за прием в болница, което е безплатно за здравноосигурените пациенти.

И в двата дежурни кабинета - специализирания педиатричен и този за неотложна помощ е желателно да се предостави здравноосигурителна книжка при прегледа, включително и на децата.

Важно е туристите и гостите на града да знаят, че ако са здравноосигурени, могат да потърсят медицинска помощ в кабинета на всеки общопрактикуващ лекар в областта срещу потребителска такса, като представят осигурителната си книжка или ЕГН.