Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас Общество

Търсят се директори за 28 училища в областта

  18.07.2024 10:25  
Търсят се директори за 28 училища в областта

 

Дона МИТЕВА

Просветното министерство обяви вторият транш на директорските конкурси. За Бургаска област те са за 28 училища, 11 от които са в областния център.

Сред тях  е ОУ „А.Г. Коджакафалията“. За него знаем, че бившият му директор - Михаил Ненов, заемайки поста зам.-кмет освободи мястото, въпреки че законът му дава право да го запази и при изтичане на мандата в Общината да се върне в училището.

Обявен е и конкурс за ОУ „Братя Миладинови“, където през изтеклата учебна година се вихриха скандали и страсти, и бившата директорка Снежана Любомирова си подаде оставката в средата на учебната година. Нейното място зае Диана Ковачева. Тя вероятно ще се яви на конкурса, за да защити позицията си, стига колективът да не я е уплашил вече и нея с интригите.

Двете изгревски училища „Йордан Йовков“ и „Добри Чинтулов“, също търсят кой да ги управлява.

След пенсионирането на  Мара Георгиева, директор на ОУ „П.К. Яворов“, която получи сериозно признание и балгодарности, се очаква  нейното място да бъде заето от достоен продължител на традициите на това училище.

Кандидати за директори се търсят още за Профилираната гимназия за романски езици „Г.С. Раковски“, училището в кв. „Победа“ – ОУ „Хр. Ботев“, СУ „К. Петканов“, Професионалната гимназия по химични технологии  „Акад. Н. Зелинский“ и Професионалната техническа гимназия.

Сред училищата от региона са ПГТ „Иван Вазов“, к.к. Слънчев бряг, СУ „Л. Каравелов“ – Несебър, Основно училище, ОУ „Петко Рачев Славейков“-  Карнобат, Средно училище „Христо Ботев“ – Камено.

За втори път се обявяват директорските места на училищата в Оризаре,  Снягово Струя, Ново Паничарево, които явно първия път не намериха подходящите хора за тяхното управление.

Документите се подават от 18.07.2024 г. до 17:30 часа на 19.08.2024 г. включително и по електронната поща.

Конкурсът се провежда в две части: писмен изпит, който се състои в решаване на тест и събеседване. Освен решаване на казуси има и защита на концепцията за стратегическо управление на институцията. От първите конкурси се знае, че в повечето случаи най-слабото място е точно концепцията. Много от кандидатите нямат ясна визия и прибягват до копиране на нещо вече готово, което или не пасва на училището за което се явяват или те не могат да защитят.