Четвъртък, 18 Юли 2024
    
Бургас

Бургас почете 187 години от рождението на Васил Левски

  18.07.2024 14:09  
Бургас почете 187 години от рождението на Васил Левски

С военен ритуал, отдаване на почести, поднасяне на венци и цветя Бургас отбеляза 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Церемонията се проведе пред паметника на революционера в Морската градина.

Сред официалните лица на тържеството, организирано от Община Бургас, бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Михаил Ненов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, областният управител проф д-р Мария Нейкова, общински съветници, представители на различни институции, ученици от ПГЧЕ „Васил Левски“ и граждани.

Сценарий и водещ на официалната церемония бе младият и талантлив актьор Теодор Каракачанов.

По време на тържеството бургаският духов оркестър изпълни „Химн за Левски“, написан от капелмайсторът на 24 черноморски пехотен полк Георги Шагунов.

„Името на Апостола се е превърнало в символ на самоотверженост и родолюбие, синоним на безкористна служба на народа, себеотрицание, жертвоготовност и символ на освободителната борба на българите. Васил Левски е не само национален герой, той е пример, който никога не бива да се забравя. Нещо повече, за нас, българите, образът на Васил Левски е най-святият, най-обединяващият. Дяконът символизира българския революционер – непримирим, горд българин, с неутолима жажда за свобода!

Делото на Апостола е апотеоз на цялото петвековно освободително движение на българския народ, на всичките му прояви на бунт и отхвърляне на тежките окови на поробителя, на безспирния му порив и желание отново да живее спокойно в свободната родина. Днес трябва да сме благодарни и признателни на Апостола и неговите съратници, че дишаме спокойно, че имаме свободната воля да живеем и работим така, както искаме. Затова всеки българин трябва да бъде горд със своя произход, със своя род и отечество!“, каза по повод годишнината кметът Димитър Николов.