Понеделник, 01 Юли 2024
    
Айтос Бизнес

Черешовата реколта тази година – рекордна, търси се кой да обере свръхпродукцията

  11.06.2024 14:03  
Черешовата реколта тази година – рекордна, търси се кой да обере свръхпродукцията

Георги РУСИНОВ

 

Черешовата реколта тази година се оказва рекордна. Хората в айтоското село Карагеоргиево не помнят отдавна такава. Дърветата са отрупани с череши, но проблемът е, че все по-трудно се намира кой да ги бере. Това заяви за „Черноморски фар“ кметът на селото Метин Латифов.

„Категорично мога да потвърдя, че няма достатъчно работна ръка за черешобера. Осезаемо се усеща това у хората. За обиране на реколтата се търсят други варианти с близки хора, братовчеди, баби, дядовци, приятели. Трябва да се обере все пак тази реколта. От година на година става все по-тежко намирането на работна ръка. При нас основно берачи са ромите, а вече и те си търсят препитание в чужбина и който си намери работа, не идва да бере череши“, заяви той.

Жена от селото пък тези дни е отправила интересно предложение към всеки, който има желание – да дойде и да си набере череши директно от дървото срещу 1 лев за килограм.

„Мисля, че имаше някакъв ефект, но не беше достатъчно. Хората имат все пак транспортни разходи, за да дойдат до селото. С кола да дойде и да яде само череши не е рентабилно, но имаше все пак желаещи“, поясни Латифов.

Кметът на Карагеоргиево е категоричен – тази година е плодородна, реколтата е рекордна, и то не само при черешите.

„Има доста количества по дърветата. Това улеснява все пак намирането на работници за брането, защото вадят повече пари, когато има повече череши. На тях им се плаща на килограм. Да кажем, че хората са доволни за момента и са с надежда, че ще успее да се обере реколтата. Доволни сме и от времето, защото тази година няма толкова много дъждове като предишни години, продукцията е много чиста, условия за работа има. И това е много важно“, заяви той.

Латифов каза, че именно заради огромното количество по дърветата, черешите са по-дребни тази година.

„Дървото не може да захрани достатъчно плодовете, за да са по-големи. Това е абсолютен рекорд, свръхпродукция. Каквито и торове да се дават на дърветата, няма как да станат по-големи черешите. Но за сметка на това има доста количества и плодовете са чисти“, завърши той.